VERAS 3D KORT  


Lidt om de materialer jeg har samlet sammen

 - nogle af tingene er uundværlige - andre er bare fordi jeg ikke kan lade være med at købe det....

 

3D motiver
 1. Findes i utallige varianter - man kan få etapeark, hvor der er de dele, som bruges til at bygge motivet op med. Findes også i ark , hvor man selv skal tage stilling til hvordan det bygges op - her skal man have mindst 3 stk. af samme motiv

Papir

 1. Håndgjort papir - findes i utallige farver og kvaliteter

 2. Japanpapir - kan rives, så det får nogle fine flossede kanter - brug evt. en lille pensel med vand  til at tegne størrelsen på papiret med - der hvor det er vådt er det nemt at rive over  (kan gøres uden)

 3. Vellumpapir - det et transparent papir - det findes med utrolig mange forskellige motiver bl.a. blomster, bamser, sommerfugle osv.

 4. Gavepapir med f.eks. Peter Plys , Diddl eller alt mulig andet - her er det kun fantasien, der sætter grænser

 5. Brevpapir med farvet baggrund

 6. Spindelvævspapir - jeg har to udgaver der bliver kaldt spindelvævspapir - det ene er nærmest silkepapir med mønster ligesom spindelvæv - det andet er papir med meget grove fibre - det er samtidig meget åben.

 7. Blondepapir

 8. Kopipapir i forskellige farver til at sætte inden i kortet - især hvis der er brugt mørkt karton

 9. Satinpapir - har en fin glans og er godt til at bruge sine puncher på og så sætte det på kartonet

 10. Majestic papir til at lave punchede blomster af - her kan også bruges meget tyndt karton

Karton

 1. Ensfarvet karton - fransk karton er pænt - findes i mange farver

 2. Tonet karton - det er hvor kartonet næsten er hvidt og bliver så mere farvet udefter - der er efterhånden mange forskellige måder det er tonet på

 3. Til at brodere på bruger jeg mest cremefarvet karton i en flot udgave - der er flere forskellige udgaver - det må gerne være lidt blank og det karton , der så bruges til selve kortet behøver ikke at være så fin en kvalitet.

Stickers

 1. Stickerskanter i sølv og guld er jo altid godt - hvide er også gode at have, der findes også kobber og flere forskellige farver til julekort - der er også skinnende hologram stickers som især er fine på børnekort og julekort

 2. Stickers med tekst/bogstaver /tal

 3. Stickers med forskellige små ting såsom blomster/babyting/sommerfugle/sløjfer osv.

 4. Transperante sticker med runde/ovale/firkantede og trekantede og mange andre forskellige motiver - bruges til at sætte forskellige papirer under her findes der også kanter, som jeg nogle gange bruger og så skærer "hullerne" ud og sætter et farvet papir under, der harmonerer med motiv og karton.

Nyttigt hjælpemateriale/værktøj

 

 1. En lille god spids saks - en pincetsaks er virkelig god, da den ikke belaster hånden, når man klipper motivet ud

 2. En anden lille saks til at klippe tape over med - da limen sætter sig på kanten af saksen, så den ikke er så skarp

 3. En lille fin hobbykniv til at skære dele af motivet fra - der er mange steder , hvor en saks er svær at bruge

 4. En skæreplade - findes i flere størrelse, A4 er fin, så kan skærepladen også bruges til at dele et stykke A4 karton på, så der er til 2 kort i A5 størrelse, som er min foretrukne størrelse Er begyndt meget med at lave kvadratiske kort ca. 14X14 cm - der er så mange mønstre og skabeloner der passer bedst til det. Jeg skærer et A4 karton til  - resten af kartonet bruges til mange andre ting -  hvis skal der bruges flere farver på kortet eller til små gavemærker.

 5. Siliconelim - bruges til at sætte 3D motivet fast med - motivet er nemt at rette op, hvis man får det sat lidt skævt - det bliver ikke så højt som når man bruger skumtape - her kan man bruge mange flere lagt uden det bliver for højt - kortet skal  tørre inden det lægges til side. Jeg kan ikke fordrage lugten af det, så jeg bruger det ikke mere. Det er bare min mening, som alle nok ikke er enige med mig i.

 6. Foamtape eller skumtape/klæbepuder som også bruges til at sætte motiverne fast med, findes i mange forskellige udgaver - såvel i bredden som højden - personligt fortrækker jeg det så tyndt i højden som muligt.

 7. Limstift bruges bl.a. til at sætte det første motiv fast med, ligeledes til at sætte evt. dekorationspapir på kartonet - her kan man også bruge dobbeltklæbende tape eller selv klippe et ark A4 til t sætte under hele dekorationspapiret, det ser som regel pænest ud - i sær under tyndt papir - limstift fra Panduro er min foretrukne - man kan også få noget der hedder servietfolio - det er hvidt og fint at sætte under gennemsigtigt papir.

 8. Limprikker  er nogle bitte små prikker - 1 mm  - de er rigtig gode til at lime bitte små ting på med såsom perler eller det inderste i blomster, hvis man laver Floral punch Craft

 9. Forskellige punch - der findes bl.a. hjørnepunch og kantpunch - til at lave mønster på papir eller karton - der er også en punch som man kalder en flettepunch - her kan man trække forskellige slags bånd igen - der findes også punche der kan lave tave tal og bogstaver, men kun 1 bogstav pr punch, så der skal mange til inden man har hele alfabetet. Her kommer der så også alle de forskellige man bruger hvis man vil lave blomster (Floral punch Craft ) her er det faktisk kun tegnebogen der sætter grænsen

 10. Bånd til flettepunch - man kan købe bånd af tyndt karton - der er 3 matchende farver i en pose. Gavebånd og satinbånd o.l. i passende bredde - højst 6mm er også gode at bruge. Organza bånd er også flotte at bruge på kort - jeg har nogle der 6 mm brede og nogle der 15 mm brede.

 11. Dobbeltklæbende tape i 3 og 6 mm bredde - bruges bl.a. til at sætte papir inden i kortet - er helt nødvendig, hvis man har brugt mørkt karton - jeg bruger det altid -  mest for helhedsindtrykket, da det jo ikke altid er nødvendigt - bruges også til at sætte dekorationspapir på karton i stedet for limstift, da meget papir er så tyndt at limstiften gør det svært at få lagt glat.

 12. Dobbeltklæbende A4 ark - jeg bruger det bl.a. når der bruges transperante stickers med papir under eller til at sætte dekorationspapir fast med.

 13. Takkesakse i forskellige varianter

 14. En lineal - bl.a. når man vil dele et stykke karton - helst med gummi på bagsiden, så den ikke skrider. Har en Skæremaskine med lineal - den er uundværlig.

 15. Cellofanposer til at putte kortet i når det er færdigt - det beskytter kortet og ser prof ud

 16. Til broderi på kortene bruges forskelligt "værktøj - 1 prikpen og en prikmåtte skal man have, derudover skal man have nogle prikmønstre - de fleste at mine er fundet i hobbybøger - der er udgivet en del af bl.a. Erika Fortgens som er på hollandsk. Der findes også skabeloner i metal som man kan prikke efter - der er samtidig noget der kan præges efter (Embossing). Man kan også købe CD, hvor der prikhuller til at broderet på, kan også bare bruges som skabelon til at sy direkte på kartonet - efterhånden har jeg (dec. 2007) ca. 300 skabeloner

 17. Tråd til at brodere med - er vist beregnet til maskinbroderi - skal helst være blank evt. med metaleffekt. Jeg har efterhånden fået en pæn samling - ca.  200 forskellige ruller - har købt nogle æsker i Stof 2000 som er beregnet til tråd, så er der er godt overblik over trådet - der kan være 104 ruller i en æske.

 18. Tynde synåle - gerne lidt lange, da de er nemmere at holde ved ( i hvert fald for mig) de skal være tynde for ikke at lave for store huller i kartonet og ligeledes for at kunne gå i gennem perlerne

 19. Perler er gode til at give lidt effekt på både broderede kort og andre kort. Perler findes i et hav af str. og form - der er også mange perler der har en flad bagside så de kan limes på . Bruger grønlandske perler til at sy på - ligeledes bliver rørperler og risperler brugt.

 20. Embossing er også sjovt at arbejde med. Der findes et utal af forskellige skabeloner.  Der er også brug for en lyskasse (kan købes for ca. 100 kr. eller man kan måske selv lave en) hvis man vil bruge metalskabelonerne. Her skal der bruges en prægepen - der er en rund kugle i enden af pennen evt. 2  - én i hver ende. Fiskars har et sæt, hvor der ikke behøves lyskasse. Men ekstra skabeloner er dyre og man får ikke meget for pengene efter min mening - men virkelig fint resultat. Jeg har fundet ud at jeg godt kan lave udskæringer - har købt en rigtig god kniv - og investeret i en masse nye metalskabeloner her i 2007.

 21. Så er der en masse andre forskellige små ting  - eyelets og jeg ved ikke hvad - organzabånd er også skønne - jeg vil sige her er det som næsten alle de andre steder, tegnebogen der sætter grænsen  - jeg kan  i hvert fald blive ved med at finde noget, jeg bare må have.

 22. Og en dejlig masse hobbybøger, der er også Hobbyjournalen, som er et hollandsk hæfte  med masse af kort - det kaster kun 10 kr. - jeg køber det hos Leg og Hobby over Internettet.

 23. Internetbutikker er bestemt værd at bruge med hensyn til hobby materialer - men her er der som alle steder store prisforskelle, så det er bare med at kikke sig  godt omkring.

 

God fornøjelse - håber der er lidt inspiration at hente